ÉLETVEZETÉSI TANÁCSADÁS

Magyarországon is egyre inkább elfogadott és hétköznapi a segítő szakemberek megkeresése egy-egy nehezebb helyzetben. 

E tanácsadási mód elnevezése megtévesztő lehet sokak számára, mert bár az ülések során a kliens és a képzett tanácsadó olyan fontos személyes célokat fogalmaznak meg, amelyek a kliens kiteljesedését, konfliktushelyzeteinek sikeresebb megoldását, döntéshozatalát, kapcsolatainak fejlődését célozzák meg, mégsem konkrétan az életvezetésről szól mindez. 

E kapcsolat egyik legfontosabb eleme az a bizalmi légkör, amelyben a kliens elfogadva és megértve érezheti magát. A tanácsadó/pszichológus segíti a klienst az önfeltárásban, a kliens számára legjobb megoldás megtalálásában.

Az életvezetési tanácsadás hossza általában az út elején kijelölt céltól függ, de legtöbbször rövidtávú (5-10 alkalom) folyamatban zajlik le.

 

Egy tanácsadást általában a díványon fekve képzeljük el, ahogy a pszichológus a bőr foteljából hallgat és jegyzetel, míg beszélünk.

A bizalmi légkört azonban nem dívány vagy a kanapé adja, hanem a tanácsadó és a kliens közti viszony, az elfogadás és az őszinte beszélgetés ereje alakítja ki. A kezdeti nehézségek - a feszélyezettség állapota - miatt nem merünk vagy nem szeretnénk beszélni.

Szeretnénk ezáltal elrugaszkodni a bevett sémáktól és szabadon hagyni annak lehetőségét, hogy más környezetben is kialakíthatjuk ezt a mély és értő figyelmet, ahol a kliens képes ellazítani magát és a feszültséget kiadni magából.

Lehet ez egy séta, autózás, hajózás, vagy egyéb tevékenység közben.